Borusan Marka Mimarisi
Borusan grup şirketlerinin logotype kullanımları aynı zamanda Borusan kurumsalının marka mimarisini de yansıtmaktadır. Marka mimarimiz, Monolitik, Branded ve Hibrit yapılardan oluşmaktadır. Tamamen Borusan kimliği ile hareket eden şirketlerimiz monolitik, kendi bağımsız marka kimliğini yansıtan şirketlerimiz branded kısmen Borusan değerleri taşımakla birlikte bağımsız marka değerlerini de ve/veya ortaklarımızın kimliğini taşıyan şirketlerimiz de hibrit marka özellikleri göstermektedir.
Monolitik Markalarımız
Monolitik markalarımız; Borusan kurumsalını yüzde yüz taşıyan Borusan Mannesmann, Borusan Mühendislik, Borusan Lojistik, Borusan İstikbal Ticaret, Borusan Danışmalık, Borusan Yatırım, Borusan Sigorta şirketlerimiz ile isim farklılığına rağmen tüm Borusan kimlik özelliklerini taşıyan Borçelik, Kerim Çelik de bu yapıda değerlendirmemiz gereken şirketlerimizdir. Bu şirketlerimiz kurumsal kimliğimizi yüzde yüz yansıtan monolitik yapılardır.
Branded Markalarımız
Branded markalarımız; BM Vobarno, Borusan Araç İhale, BESys, Eta, Bukoli, Otomax an itibariyle bağımsız marka kimliklerine sahip şirketlerimizdir. Bu şirketlerin Borusan ailesi ile ilişkilendirilmeleri sadece kurumsal imza aracılığı ile olmaktadır. Bağımsız kimliklere sahip şirketlerin marka kişilikleri de bağlı olduğu ailenin değerlerini taşımak kaydı ile kısmen bağımsız olmalıdır. Bağımsız şirketlerin marka kimlikleri (grafik tasarımları) isim seçimleri ve kişilikleri ancak Borusan markasının bütününden sorumlu olan Holding Kurumsal İletişim ve Grup CEO’sunun yazılı onayı ile gerçekleştirilmelidir. Bu tasarım aşamasında ileride bahsedilecek olan kurumsal imza ile uyumlu (renk ve grafik olarak) tasarımlar planlanması ve ikiden fazla rengin kullanılmaması zorunluluğu ihmal edilmemelidir.
Hibrit Markalarımız
Hibrit markalarımız; sektör ve ortaklık ilişkilerinin zorunlulukları sonucu, Borusan Makina ve Güç Sistemleri, Borusan EnBW Enerji, Borusan Otomotiv Grubu ve Borusan Kocabıyık Vakfı Kuruluşları doğrudan hibrit yapıda kimliklendirilmiştir. Bu konu da Holding Kurumsal İletişim ve CEO onayına bağlı istisnai yapılanma olarak ele alınmalıdır ve mümkün olduğunca ortaklarımız ikna edilerek bu tarz net kimlik özelikleri taşımayan marka sisteminden uzak durulmalı; olanlar zaman içinde iyileştirilmelidir.